Šaleški teniški klub je bil ustanovljen leta 1974 in se tako uvršča med enega najstarejših v Sloveniji. Pogoji za delo in infrastruktura so dobri (deset peščenih teniških igrišč (od tega sta dva v dvorani, dva pa pozimi pod balonom), zato  omogočajo tudi prirejanje različnih teniških dogodkov ter  organizacijo mednarodnih tekmovanj, kot so tekme za Davisov pokal in profesionalni teniški turnirji.

Med velenjskimi igralci tenisa  je prav gotovo najbolj znana Katarina Srebotnik, poleg nje pa je bilo kar članov, ki so uspešno nastopali tako v mlajših kot tudi članskih kategorijah. Nekaj obetavnih igralcev pa se je namesto za profesionalno kariero odločilo za pot “čez lužo” in študij (Diana Nakič, Rok Bizjak, itd.).

Danes je v teniškem klubu dejavnih preko 100 tekmovalcev, ki zelo uspešno zastopajo barve kluba na domačih in tujih turnirjih. ŠTK ima tudi ekipo v 2. članski ligi, najboljšo ekipo v 1. veteranski ligi in najboljše igralce v kategorijah do 12 in 14 let. 

V sklopu kluba je tudi teniška šola, ki vsako leto šteje skoraj 100 otrok. V teniški šoli naredijo bodoči šampioni svoje prve teniške korake.

Tudi velenjski teniški funkcionarji so v slovenskem tenisu pustili silno velik pečat, omenimo naj samo prvega predsednika Teniške zveze Slovenije g. Janeza Erharta in g. Antona Grosmana, ki je postavljal temelje tekmovalnih in drugih pravilnikov, jakostnih lestvic, finančnega poslovanja, registracij, itd.

Poleg tekmovalnega ustroja in teniške šole pa ima v Šaleškem teniškem klubu velik pomen tudi rekreacija, saj je v Velenju in bližnji okolici veliko rekreativnih igralcev, ki se med seboj pomerjajo in tekmujejo v številnih rekreativnih teniških ligah in na letnih ter zimskih rekreativnih turnirjih.